Menü Kapat

OECD ülkeleri, GSMH’lerinin yüzde 5,3’ünü eğitime harcıyor

oecdEğitim harcaması öğrenci başına ortalama 10 bin 220 dolar düzeyinde olan OECD ülkeleri, GSMH’lerinin yüzde 5,3’ünü eğitime harcıyor.

OECD’nin bugün yayımlanan 2015 Eğitim Raporuna göre, OECD ülkelerinde eğitim harcamalarının yüzde 83,5’i kamu kaynaklarından karşılanıyor. Ancak, bu ülkelerin üçte birinde kamunun eğitime verdiği katkının giderek azaldığı dikkat çekiliyor. Bu ülkeler ABD, İspanya, Slovenya, Portekiz, İtalya, Macaristan, Fransa, Estonya, Kanada, Avustralya olarak sıralanıyor. OECD ülkeleri GSMH’lerinin yüzde 5,3’ünü eğitime harcıyor.

Rapora göre, ilkokul ile yüksek öğretim arası bir öğrenciye ortalama 10 bin 220 dolar harcama yapan bu ülkelerde, harcama miktarı ilk öğretimde 8 bin 247 dolar, orta öğretimde 9 bin 518 dolar, yüksek öğretimde ise 15 bin 28 dolar seviyesinde bulunuyor.

Eğitim yükseldikçe iş bulma imkanı artıyor

Öte yandan, 25-34 yaş arası nüfusun yüzde 41’i üniversite mezunu olan OECD ülkelerinde, üniversite mezunu olup çalışanların oranı yüzde 83 düzeyinde bulunuyor. Genç nüfusun yüzde 85’inin orta dereceli eğitimi bitirdiği OECD ülkelerinde, orta dereceli diplomaya sahip olanların yüzde 74’ü iş sahibi, daha düşük eğitime sahip olanların ise yüzde 56’sı çalışma imkanını elde etmiş bulunuyor.

Rapora göre, lisans veya muadili derecesi olup istihdam edilmiş yetişkinler, üst orta öğrenimli olup istihdam edilen yetişkinlere göre yüzde 60 daha fazla para kazanırken, mastır, doktora veya muadil derecesi olanlar bunun iki katından daha fazla kazanıyor.

Zorunlu eğitim

OECD’de zorunlu eğitim ortalama 7 bin 570 saat olarak belirlenirken, bu alanda Danimarka 10 bin saatin üzerine çıkarak başı çekiyor. Macaristan ise 6 bin saatten az zorunlu eğitimle en alt sırada yer alıyor.

Bir yanıt yazın