Menü Kapat

YGS başvuru işlemleri ve son başvuru tarihi

ygs-basvuruÜniversiteye girişin ilk adımı olan YGS için başvurular devam ediyor. 6 Ocak’ta başlayan YGS başvuruları 20 Ocak’ta sonra erecek. YGS başvurusu yapmak isteyen öğrenciler haberimizde yer alan YGS başvuru işlemleri detaylarına göz atabilirler..

Üniversiteye girişin ilk adımı olan 2016 YGS için başvurular başladı.  Öğrencilerin merak ettikleri, YGS başvuruları ne zaman sona erecek? YGS başvuruları nasıl yapılacak? Bankaya ne kadar harç yatırılacak? Tüm bu soruların yanıtı ve yeni gelişmeler haberimizde…
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS 2016) ile üniversiteye girişte ikinci basamak 2016 Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS 2016) başvuru ve sınav tarihleri açıklandı.

YGS 2016 için başvurular 6 – 20 Ocak arasında gerçekleşecek. 13 Mart’ta yapılacak olan YGS sınavı sonuçları ise 25 Mart’ta açıklanacak.

LYS başvuruları ise 1- 14 Nisan arasında olacak. 18 – 26 Haziran arasında gerçekleşecek LYS sınav sonuçları ise 18 Temmuz’da belli olacak.

BAŞVURU ÜCRETLERİ NE KADAR?
2016-ÖSYS’ye KKTC ve yurt içinden başvuran adaylardan;
*“YGS’ye girmek istiyorum.” seçeneğini işaretleyenler 55,00 TL’yi,
*“Sınavsız geçiş hakkım var, YGS’ye girmek istemiyorum, sadece sınavsız geçişe başvurmak istiyorum.” seçeneğini işaretleyenler 15,00 TL’yi (Bu seçeneği işaretleyen adaylardan süresi içinde 15,00 TL ücreti yatırmayanlar sınavsız geçiş hakkı için yükseköğretim programı tercihinde bulunamaz.)

YGS – LYS SINAV TARİHLERİ

2016 YGS SINAV TARİHİ : 13 Mart 2016

 

2016 LYS SINAV TARİHLERİ:

(LYS)- 4 Sosyal Bilimler:                18 Haziran 2016

(LYS)-1 Matematik:                        19 Haziran 2016

(LYS)-5 Yabancı Dil:                       25 Haziran 2016

(LYS)-2 Fen Bilimleri:                      25 Haziran 2016

(LYS)-3 Edebiyat-Coğrafya:           26 Haziran 2016
ÖSYM’den yapılan açıklamada, ücret ödeme için son tarihin 21 Ocak 2016 olduğu belirtilerek, 2016-ÖSYS başvurularının 2 aşamadan oluştuğu ifade edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Aday bilgilerinin ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine işlenmesi ve onay kodunun sisteme girilmesi (başvuru işlemi), Sınav/sınavsız geçiş ücretinin yatırılması (başvurunun tamamlanması). 2016-ÖSYS başvuru işlemlerinde: Başvuru işlemi yapıldıktan sonra sınav/sınavsız geçiş ücreti yatırılacaktır. Başvurusunu bir başvuru merkezinden veya ÖSYM’nin internet adresinden bireysel olarak yapan adaylar, daha sonra kılavuzda yer alan bilgiler doğrultusunda başvuru süresi içinde sınav/sınavsız geçiş ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Millieğitim Bakanlığına (MEB) bağlı bir ortaöğretim kurumdan mezun olanların/olacakların eğitim bilgileri, MEB e-okul sisteminden elektronik ortamda ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacak, adaylar bu bilgilerini başvuru ekranında görebileceklerdir. MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi bulunanların eğitim bilgileri, MEB e-okul verilerine uyumlu olması amacıyla ekte yer alan Alan/Dal Dönüşüm Tablosu doğrultusunda güncellenmiştir.”

“DAHA ÖNCE YAPILAN ÖSYS SINAVLARINA BAŞVURU YAPMIŞ ADAYLARIN EĞİTİM BİLGİLERİ ÖSYM SİSTEMİNDE BULUNUYOR

Bir ortaöğretim kurumunda eğitime devam eden son sınıf düzeyindeki adaylardan kendi okulu başvuru merkezi olanların, başvurularını kendi okullarından yapacaklarının bildirildiği açıklamada,”ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılacaktır. Diğer tüm adaylar (kendi okulu başvuru merkezi olmayan son sınıf öğrencileri, açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan/var olan eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar), başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinin herhangi birinden yapacaklardır. Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf, geçerli fotoğraftır. Eğitim bilgisi: 2008 yılı ve sonrasında MEB’e bağlı bir ortaöğretim kurumdan mezun olanlar ile daha önce yapılan ÖSYS sınavlarına başvuru yapmış adayların Eğitim Bilgileri ÖSYM sisteminde bulunmaktadır. Bu bilgiler, başvuruda başvuru ekranına yansıtılacaktır” denildi.

“MEB E-OKUL SİSTEMİNDE EĞİTİM BİLGİLERİ ÖSYM TARAFINDAN 2016 HAZİRAN AYININ SON HAFTASI İÇİNDE SON KEZ DİPLOMA NOTLARI İLE BİRLİKTE ÖSYM ADAY İŞLEMLERİ SİSTEMİNE AKTARILACAK”

MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi bulunan adayların bu bilgilerinin, 2016-ÖSYS başvuru ekranına yansıtılacağının kaydedildiği açıklamada, “Bu bilgilerinde güncelleme gereken adaylardan; Son sınıf öğrencileri kendi okullarına, mezun adaylar İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurarak e-okul sisteminde mevcut bilgilerinin güncellenmesini sağlayacaklardır. MEB e-okul sistemindeki bilgilerin güncellenme işleminin 2016-ÖSYS’ye başvuru süresinden sonra tamamlanabileceği durumlarda bu adaylar, 2016- ÖSYS’ye mevcut bilgileriyle başvuru yapabileceklerdir. Adayların MEB e-okul sistemindeki eğitim bilgileri, ÖSYM tarafından YGS ve LYS öncesi ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacağından bu bilgilerin güncel olması gerekmektedir. MEB e-okul sisteminde eğitim bilgileri ÖSYM tarafından 2016 Haziran ayının son haftası içinde son kez diploma notları ile birlikte ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacaktır. Askeri okullar, KKTC ortaöğretim kurumları ile MEB e-okul sistemi dışında kalan yurt dışı okullarda öğrenim gören adaylar bu sistemin dışındadır. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgileri kayıtlı olan adayların başvuru için başvuru merkezine gitmeden önce ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresine T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak sistemde mevcut eğitim bilgilerini kontrol etmeleri gerekmektedir. MEB e-okul sisteminde ve ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi olmayan adaylar ile MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kayıtlı olan eğitim bilgisinde değişiklik olanlar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya diğer başvuru merkezlerinden yapacakları başvuru sırasında Aday Başvuru Formu ekinde diploma/mezuniyet gibi belgelerinin onaylı bir örneğini başvuru merkezi görevlisine teslim edeceklerdir. Belgeler, teslim alındığı tarihten itibaren en az 1 takvim yılı başvuru merkezlerinde saklanacaktır. Bunun dışında başvuru merkezlerine Aday Başvuru Formu veya herhangi bir belge (sağlık raporu, yurt dışında öğrenim gören adaylara ait transkript gibi) teslim edilmeyecek gerekli hallerde bu belgeler, aday tarafından doğrudan ÖSYM’ye gönderilecektir. Sistemde mevcut eğitim bilgilerinin düzeltilmesi/değiştirilmesi amacıyla Merkezimize gönderilen dilekçeler/belgeler işleme alınmayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Bir yanıt yazın