Menü Kapat

2015 LYS ve YGS tercihleri internetten nasıl yapılacak?

2015_ygs_2015 LYS tercihleri bugün itibariyle başladı. LYS sınav sonuçlarını geçtiğimiz günlerde öğrenen öğrenciler Üniversite tercih kılavunu incelemeye başladı. 2015 LYS ve YGS tercihleri internetten nasıl yapılacak? merak edenler için hazırlamış olduğumuz bu haberde tüm ayrıntılara ulaşabilirler. Tercih süresi, 6-14 Temmuz 2015 tarihleri arasındadır. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra”Tercih Süresi” içerisinde (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz.

Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) açıklanmasının ardından, adayların üniversite tercihlerini yaparken inceleyecekleri ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM’nin https://www.osym.gov.tr internet adresinde yayımlandı.

2015-ÖSYS YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Adaylar, kılavuzda yer alan kurallara göre, tercihlerini ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr  internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklar. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak.;

ÜNİVERSİTE TABAN, TAVAN VE BAŞARI SIRALARI 

Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacak. Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki T.C. kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekiyor.

T.C. kimlik numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerde adayın kendisi sorumlu olacak.

Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklar. Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra tercih süresi içerisinde söz konusu internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabilecekler.  Süre tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik veya düzeltme yapılamayacak.

Tercih işlemleri, 14 Temmuz 2015’te saat 23.59’da sona erecek. Tercihler yapılırken ÖSYM’nin https://rehberlik.osym.gov.tr rehberlik sitesinden yararlanılabilecek.

Tercih işleminizi tamamladıktan sonra “Tercih Süresi” içerisinde (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizin bir dökümünü edinerek saklayınız.

2015 LYS Tercih Robotu İndirmek için Buraya Tıklayınız

Bu kılavuz, Yükseköğretim Kurulu kararları doğrultusunda hazırlanmıştır. Kılavuzun yayımlanması ve uygulanması, Yükseköğretim Genel Kurulunun 05.05.2014 tarihli kararı ile kabul edilmiştir.

2015-2016 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezî yerleştirme işlemine girecek adaylar 2015- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundan faydalanarak tercih bildiriminde bulunacaklardır.

2015-ÖSYS merkezî yerleştirmede yükseköğretim programları arasından tercih yapma hakkı olan adaylar üç gruba ayrılabilir

a) 2015-YGS’ye girip 140 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar,
b) 2015-YGS’ye girip 140 veya daha fazla puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar,
c) Sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar.

Bu kılavuz üç grupta toplanan adayların tercihlerini nasıl yapacaklarına ilişkin kuralları kapsamaktadır. Adaylar, yukarıda sözü edilen grupların hangisinde olurlarsa olsunlar, tercihte bulunma hakları olan yükseköğretim programları arasından tercihlerini yapacaklardır. Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan istedikleri programları istek sırasına koyarak
tercih bildiriminde bulunacaklardır.

2015-YGS’ye giren adaylardan en az bir puan türünde 140 veya daha fazla YGS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-YGS ve varsa Y-LYS puanlarını da göz önünde tutarak bu kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini İnternet’ten bireysel olarak kendileri yapacaklardır. Sadece sınavsız geçiş için başvuranlar ile 2015-YGS’de hiçbir puan türünde 140 veya daha fazla puan alamayanlardan sınavsız geçiş hakkına sahip olan adaylar da tercih bildirimini aynı şekilde
yapacaklardır.

2015-YGS’de 140 veya daha yüksek puan alanlardan sınavsız geçiş hakkına da sahip olan adaylar, tercihlerini, sınavlı veya sınavsız geçişi göz önünde tutmadan istedikleri sırada yapabileceklerdir. 2015-YGS’de hiçbir puan türünde 140 veya daha yüksek puan alamayanların sınavsız geçiş hakları yoksa bu adaylar tercih bildiriminde bulunamayacaklardır.

1.1. MERKEZÎ YERLEŞTİRME İÇİN TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILACAKTIR?

Adaylar, 2015-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin (https://www.osym.gov.tr) İnternet adresinden erişilebilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

Adaylar bu kılavuza göre tercihlerini belirleyeceklerdir. Adaylar tercihlerini yazmaları için bu kılavuzdaki boş Tercih Listesinden yararlanabilirler. Böyle bir hazırlık tercihlerin İnternet’e girilmesinde kolaylık sağlayacaktır. Üzerinde çalışma yapılan liste ÖSYM’ye kesinlikle posta ile gönderilmemeli veya elden teslim etmek için girişimde bulunulmamalıdır. Böyle bir liste ÖSYM’de hiçbir şekilde işleme konulmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacaktır.

LYS otomasyon, LYS Tercih, LYS Tercih İşlemleri Nasıl Olacak, LYS Önlisans Tercih, LYS Lisans Tercih, LYS Başvuruları Başladı! LYS Tecih Kılavuzu, LYS Önlisans Tercih Kılavuzu, LYS Lisans Tercih Kılavuzu, 2015’te Yeni Tercih Kılavuzu Yayınlandı (2015 ÖSYM LYS Tercih İşlemleri – Tercih Nasıl Yapılır) (2015 LYS Tercih Kılavuzu – 2015 LYS Tercih Robotu) LYS Tercih Başvuruları (2015 LYS Tercih Tarihleri – Tercih Kılavuzu) LYS Sınav Tarihleri, LYS Önlisans ve Lisans Tercih Tarihleri ve LYS Tercih Dönemi ile ilgili tüm detaylar osym2015.com’da…

Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden bireysel olarak yapılacaktır. Adaylar, tercihlerini İnternet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır.

Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.)

ADAYLAR YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA NASIL YERLEŞTİRİLECEKTİR?

2015-YGS’ye ve LYS’lere giren adaylar, 2015-2016 öğretim yılı için Tablo 4’teki lisans programlarına ve Tablo 3B’deki ön lisans programlarına;

a) YGS ve varsa LYS yerleştirme puanları,
b) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,
c) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir.

Sınavsız geçiş hakkı bulunan adayların yerleştirilmesi yapıldıktan sonra Tablo 3A’daki programların boş kalan kontenjanlarına genel lise mezunu adaylar ile kendi alanları dışındaki programları tercih etmiş olan meslek lisesi mezunu adayların yerleştirilmeleri yapılacak, bu yerleştirmelerde adayların yükseköğretim programının puan türündeki yerleştirme puanları göz önünde tutulacaktır.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan adaylar, Tablo 3A’daki kendi alanlarıyla ilgili ön lisans programlarına sınavsız olarak;

a) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,
b) Sınavsız geçiş ile ilgili öncelikler,
c) Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP),
d) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir. Yerleştirme işlemlerinde bu kılavuz ile 2015-ÖSYS Kılavuzunda yer alan kurallar geçerli olacaktır.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMINA YERLEŞTİRİLEN ADAYLARIN OBP’LERİNİN ÇARPILACAĞI KATSAYILAR

OBP’lerin yerleştirme puanlarına katkısı, adayların bir önceki yılda bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olup olmamalarına göre farklı olacaktır.

2014-YGS/LYS sonucuna göre, kontenjansız açıköğretim programları hariç bir yükseköğretim programına merkezî yerleştirmeyle (Ek Yerleştirme dâhil) veya özel yetenek sınavıyla kayıt hakkı kazanmış adaylar, kayıt yaptırmamış veya kayıtlarını sildirmiş olsalar bile, 2015-YGS/LYS’lere girdikleri takdirde OBP’leri 0,06 ve kendi alanında ek puanlı bir programa yerleştirilirken ayrıca 0,03 katsayısıyla çarpılacaktır.

2014-ÖSYS’de kontenjanı bulunan açık öğretim programlarına yerleştirilen adayların, 2015-ÖSYS’de OBP’lerinin çarpılacağı katsayılar da yukarıda açıklanan şekilde olacaktır.

2014 YGS/LYS puanına göre bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, 2015-ÖSYS’de sınavsız geçişle bir yükseköğretim programına yerleştirilirken bu adayların OBP’lerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

2014-ÖSYS’de sınavsız geçiş ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2015-ÖSYS’de OBP’lerine uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

Bu kurallar, 2015-ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar için 2016-ÖSYS’de de geçerli olacaktır.

MERKEZİ YERLEŞTİRME YAPILACAK YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARININ KONTENJAN VE KOŞULLARI NELERDİR?

Sınavsız geçiş ve 2015 yerleştirme puanlarına göre öğrenci alacak yükseköğretim programları ile bu programların kontenjan ve giriş koşulları bu kılavuzda Tablo 3A, Tablo 3B ve Tablo 4’te verilmiştir. Tablo 3A ve Tablo 3B’de meslek yüksekokulu programları (açık öğretim ön lisans ve örgün ön lisans programları), Tablo 4’te ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları gösterilmiştir. Bu tablolar ile ilgili koşul ve açıklamalar Tablo 4’ten sonra yer almaktadır.

TERCİHLER İLE İLGİLİ KOŞULLAR NELERDİR?

Adayların bu kılavuzun hangi tablolarından tercih yapabileceklerine ilişkin bilgiler Şekil 1’de gösterilmiştir. Şekil 1’de adaylar önce iki gruba ayrılmaktadır.

Genel Lise grubu; Lise, Yabancı Dil Ağırlıklı Lise, Özel Lise, Anadolu Lisesi, Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise, Fen Lisesi, Özel Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, spor Lisesi, Askerî Lise, Polis Koleji, Akşam Lisesi, Özel Akşam Lisesi, Açıköğretim Lisesi (lise programı), Çok Programlı Lise (lise programı, lise programı-Yabancı Dil Ağırlıklı), Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Özel Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Özel Anadolu Öğretmen Lisesi, Öğretmen Lisesi, Öğretmen Okulu ve Köy Enstitüsünü kapsamaktadır.

Meslek Lisesi grubu; Ticaret Meslek Liseleri, Teknik Liseler, Endüstri Meslek Liseleri, Kız Meslek Liseleri, sağlık Meslek Liseleri, Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Sekreterlik Meslek Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Açıköğretim Lisesi (Meslek Lisesi programları), İşitme Engelliler Meslek Lisesi, Çok Programlı Liseler (Meslek Lisesi programları), Mesleki ve Teknik eğitim Merkezi (METEM) ve diğer meslek liseleri ile Astsubay Hazırlama Okullarını kapsamaktadır.

Astsubay Hazırlama Okulları meslek lisesi grubunda olmasına karşın meslek liselerinin herhangi bir alanı ile ilişkilendirilmemiştir. Bu nedenle Astsubay Hazırlama Okullarından mezun olanların/mezun olacakların sınavsız geçiş hakkı yoktur (Yükseköğretim Kurulunca Sağlık Astsubay Hazırlama Okulu mezunlarına sınavsız geçiş hakkı tanınmıştır. Yükseköğretim Kurulunca Teknik Astsubay Hazırlama Okulu mezunları mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunu olarak değerlendirilmiştir.).

Tablo 3A’da Merkezî Yerleştirme ile öğrenci alan ön lisans programları yer almaktadır. Bu programların tümü sınavsız geçiş ile öğrenci alan programlar olmasına rağmen, Tablo 3A’daki programları hem genel lise hem meslek lisesi mezunları tercihleri arasında gösterebileceklerdir (öncelik kendi alanlarında sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylarda olmak üzere).

Tablo 3B’de sadece Y-YGS puanı ile öğrenci alan ön lisans programları, Tablo 4’te ise lisans programları yer almaktadır.

Adaylar hangi tablolardan tercih yapabileceklerini Şekil 1 ve Tablo 1A’yı incelemek suretiyle görebileceklerdir.

Bir yanıt yazın